Yapay Zeka Asistanlarında Sürpriz Tablo: Kullanıcılar En Çok Claude'dan Memnun - indirBak

indirBak  ›  TeknoHaber  ›  internet
Yapay Zeka Asistanlarında Sürpriz Tablo: Kullanıcılar En Çok Claude'dan Memnun

 Yapay Zeka Asistanlarında Sürpriz Tablo: Kullanıcılar En Çok Claude'dan Memnun

YouGov'un beş aylık İngiltere araştırması, popülerlik ile memnuniyetin her zaman örtüşmediğini ortaya koydu


Yapay zeka asistanları arasındaki rekabet her geçen gün kızışırken, İngiltere merkezli araştırma şirketi YouGov'un yayımladığı yeni bir rapor, sektörde alışılmışın dışında bir tablo çiziyor. Pazarın en çok bilinen ve en yaygın kullanılan aracı ChatGPT olmaya devam etse de, kullanıcı memnuniyetinde işler farklı işliyor.
Yapay Zeka Asistanlarında Sürpriz Tablo: Kullanıcılar En Çok Claude'dan Memnun
Araştırma nasıl yapıldı?

YouGov'un BrandIndex takip sistemi üzerinden yürütülen çalışma, 1 Mart 2026 ile 31 Temmuz 2026 tarihleri arasında İngiltere'deki kullanıcılardan toplanan verilere dayanıyor. Beş ay boyunca sürdürülen anketlerde, katılımcıların hem hâlihazırda kullandıkları hem de daha önce kullanıp bıraktıkları yapay zeka araçlarına yönelik memnuniyet düzeyleri ölçüldü. Örneklem büyüklüğünün 6.700'ün üzerinde olması, sonuçları bu alandaki en kapsamlı İngiltere-özel verilerden biri hâline getiriyor.

Zirvede Claude var

"Mevcut ve Eski Kullanıcılar Arasında Memnuniyet" kategorisinde Anthropic'in geliştirdiği Claude, 56,2 puanla listenin ilk sırasına yerleşti. Onu 46,5 puanla Google Gemini takip ederken, ChatGPT 46,0 puanla üçüncü sırada kaldı. Listenin devamında Perplexity AI 43,7 puanla dördüncü, Amazon Alexa ise 42,6 puanla beşinci sırada yer aldı.

Orta sıralarda Microsoft Copilot 37,2 puanla altıncı sırayı alırken, DeepSeek 35,1 puanla yedinci basamakta bulunuyor. Listenin alt sıralarında ise beklenmedik bir görüntü var: Apple'ın Siri'si ve Elon Musk'ın geliştirdiği Grok, kullanıcı memnuniyeti açısından rakiplerinin gerisinde kaldı.

Popülerlik başka, memnuniyet başka

Raporun dikkat çeken bir diğer yönü, işletim sistemlerine varsayılan olarak entegre edilen asistanlarla (Siri, Alexa gibi) kullanıcıların bilinçli olarak tercih edip indirdiği araçlar (Claude, ChatGPT gibi) arasındaki algı farkı. YouGov'un ayrı bir "tercih" ölçümünde ChatGPT hâlâ en çok kullanılmayı tercih edilen araç konumunu koruyor; ancak bu geniş kullanıcı tabanı, her zaman en yüksek memnuniyetle bir arada gitmiyor. Nitekim Claude'un genel farkındalık ve tercih oranı ChatGPT'nin gerisinde kalsa da, aracı fiilen kullananlar arasındaki memnuniyet skoru listenin zirvesine çıkmasını sağladı.

Eski kullanıcılar en çok kimden uzaklaştı?

Araştırmanın belki de en çarpıcı bulgusu, "mevcut kullanıcılar" ile "eski kullanıcılar" arasındaki memnuniyet farkında ortaya çıktı. ChatGPT, DeepSeek ve Grok, bu farkın en yüksek olduğu üç araç olarak öne çıktı:

ChatGPT'nin mevcut kullanıcı memnuniyeti, eski kullanıcılarına kıyasla 63,7 puan daha yüksek ölçüldü.
DeepSeek'te bu fark 62,5 puana ulaştı.
Grok'ta ise fark 62,4 puan olarak kaydedildi.

Bu veriler, söz konusu araçları bırakan kullanıcıların geride bıraktıkları deneyimden oldukça memnuniyetsiz ayrıldığına işaret ediyor. Nitekim Grok, eski kullanıcılar arasında -4,7 puanlık negatif bir skorla, aracı terk edenlerin en az memnun kaldığı model olarak listede dikkat çekti.

Buna karşılık Claude, hem eski kullanıcılar arasında en yüksek memnuniyet skorunu elde eden hem de mevcut kullanıcılar arasında ikinci en yüksek skora ulaşan araç oldu. Bu durum, Claude'u bırakan kullanıcıların bile deneyimlerinden görece memnun ayrıldığını gösteriyor.

Sonuç: Sayılar her şeyi anlatmıyor

YouGov'un araştırması, yapay zeka pazarında "en çok kullanılan" ile "en çok memnun bırakan" araç kavramlarının birbirinden ayrışabileceğini net biçimde gösteriyor. ChatGPT hâlâ pazarın lokomotifi konumunda olsa da, kullanıcı bağlılığı ve memnuniyeti söz konusu olduğunda Claude'un öne çıkması, Anthropic'in ürün deneyimine yaklaşımının kullanıcı nezdinde karşılık bulduğuna işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde yayımlanması beklenen tamamlayıcı raporların, kuşak bazlı tercihler ve kullanım alışkanlıkları gibi başlıklarla bu tabloyu daha da netleştirmesi bekleniyor.

Tarih:2026-08-25  Hit:7