Dünya Günü - indirBak

indirBak  ›  TeknoHaber  ›  Bilim

 Dünya Günü

Kökenleri 1970'e uzanan ve ilk uluslararası çalışma olma özelliğine sahip etkinlik hakkında bilinmesi gereken 5 önemli maddeyi derledik.


1- 22 Nisan Dünya Günü, aktivist John McConnell'in önerisi ve güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasına yönelik çabalarıyla bilinen çevreci Denis Hayes'in organizatörlüğünde ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 1970 yılında düzenlendi. Bu kutlamalara 20 milyonu aşkın kişi katıldı. Bu etkinlik sayesinde ABD?nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlandı. Çevre felaketleri, küresel ısınma, kirlilik gibi birçok konunun uluslararası gündem olması sağlandı.
Dünya Günü
2- İklim değişikliğine karşı küresel çapta verilen mücadelede tarihi bir dönüm noktası olarak görülen Paris İklim Anlaşması (COP 21) da Dünya Günü'nün kutlandığı 22 Nisan 2016'da imzalandı.

3- 22 Nisan Dünya Günü'nü tetikleyen olay 28 Ocak 1968'de gerçekleşti. Bu tarihte ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Santa Barbara kıyısı açıklarına yaklaşık 12 milyon litre petrol döküldü. O güne kadar görülen en büyük çevre felaketlerinden biri olan olayda 10 bini aşkın kuş, yunus, fok balığı ve deniz aslanı öldü. Bu atıklar bin 300 kilometre kareyi aşkın bir alana yayıldı.

4- 2000 yılında organizasyon ilk kez internet üzerinden bildirisini yayımladı ve resmi sunumu Hollywood yıldızı Leonardo Di Caprio yaptı.

5- 1990'dan itibaren ise Dünya Günü, ABD'yi aşan ve uluslararası çapta kutlanan bir güne dönüştü. 200'e yakın ülkedeki kutlamaları Washington merkezli Earth Day Network organize ediyor.

22 Nisan Dünya Gününde;evde, işte veya herhangi bir yerde yapabileceğiniz basit adımlarla çevreye daha duyarlı olabilirsiniz. İşte yapabilecekleriniz, önem sırasına göre sıralanmıştır:

1. Evde kullandığınız elektronik cihazların fişini prizden çekerek veya elektrik bağlantısını keserek güç tüketimini azaltın.
 
2. Banka işlemlerinizi internet veya cep telefonu üzerinden gerçekleştirerek kağıt kullanımını azaltın ve posta hizmetlerini minimum seviyeye indirin.
 
3. Paketlenmiş ürünleri alışveriş listenizdeki ihtiyaçlarınıza uygun olarak azaltın.
 
4. Duş alırken su tüketimini azaltmak için kısa sürelerde banyo yapın ve küveti doldurmaktan kaçının.
 
5. Organik atıkları toprakla karıştırarak kompost yapın ve geri dönüşümü teşvik edin.
 
6. Saçlarınızı veya elbiselerinizi doğal yollarla kurutarak enerji tasarrufu yapın ve çamaşır makinesini tam dolu olduğunda kullanın.
 
7. Et tüketimini azaltarak ve öğünlerinizi planlayarak yiyecek israfını önleyin.
 
8. Toplu taşımayı kullanarak veya bisiklet sürerek kişisel araç kullanımını minimumda tutun.
 
9. Tek kullanımlık bardak ve şişe kullanımından kaçının ve su, çay veya kahveyi daha sürdürülebilir seçeneklerle tüketin.

Bu adımları takip ederek çevreye olan katkınızı artırabilir ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimseyebilirsiniz.

Kaynak:https://tr.euronews.com/2024/04/22/dunya-gunu-nedir-5-maddede-22-nisan-dunya-gunu

Tarih:2024-04-22 20:20:42  Hit:70 



Anti Deep Freeze

Anti Deep Freeze

deep freeze şifre bulucu
Tomb Raider Anniversary Nude Patch

Tomb Raider Anniversary Nude Patch

çıplak Tomb Raider Anniversary
Waseor Coğrafya

Waseor Coğrafya

il bulma oyunu
Flatcast

Flatcast

internetten radyo yayını yapma pr
Zuzu

Zuzu

müzik dinle ve indir

Boom Beach

iphone için korsan oyunu

(FPL) Fantasy Football Manager

ios için futbol menajerlik oyunu

Pi Network

dijital para birimi

Origami Live

iphone için Origami Live

Microsoft Solitaire Collection

iphone için soliter oyunu

Ludo SuperStar

Kızma Birader ios için

Phonto

ios için resme yazı ekleme

Clash Royale

ios duello oyunu