Mars'taki bir taş, Curiosity'nin sıradan görünen dış yüzeyini kazara kırmasının ardından şaşırtıcı sarı bir hazine ortaya çıkardı.
Gezici, Mayıs ayında 899 kilogramlık (1.982 pound) gövdesini taşın üzerinden geçirdiğinde, taş kırıldı ve saf kükürt kristallerini ? yani kükürt taşı ? ortaya çıkardı.
Mars'ta sülfatlar oldukça yaygın olsa da, bu, kırmızı gezegende saf elementel kükürtün ilk kez bulunmasını temsil ediyor.
Daha heyecan verici olan şey ise, Curiosity'nin taşı bulduğu Gediz Vadisi Kanalı'nın, kırılmadan önceki kükürt taşına şüphe uyandıracak kadar benzeyen taşlarla dolu olması ? bu da elementel kükürdün bazı bölgelerde bol miktarda bulunabileceğini düşündürüyor.
"Saf kükürtten oluşan bir taş alanı bulmak, çölde bir vaha bulmak gibidir," dedi NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan Curiosity proje bilimcisi Ashwin Vasavada, Temmuz ayında.
"Orada olmaması gerekiyor, bu yüzden bunu açıklamalıyız. Gezegen keşfini bu kadar heyecan verici kılan şey, garip ve beklenmedik şeyler keşfetmektir."
Sülfatlar, genellikle bileşik formunda olan kükürdün su içindeki diğer minerallerle karıştığında oluşan tuzlardır.
Su buharlaştığında mineraller karışır ve kurur, geride sülfatlar kalır.
Bu sülfat mineralleri, Mars hakkında, su geçmişi ve zamanla nasıl aşındığı gibi birçok bilgi verebilir.
Öte yandan, saf kükürt yalnızca çok dar bir koşul seti altında oluşur ve bu koşulların Curiosity'nin keşif yaptığı Mars bölgesinde gerçekleştiği bilinmemektedir.
Adil olmak gerekirse, Mars'ın jeolojik geçmişi hakkında bilmediğimiz çok şey var, ancak Mars yüzeyinde saf kükürdün yığınlar halinde bulunması, farkında olmadığımız oldukça büyük bir şeyin var olduğunu gösteriyor.
Kükürt, anlaşılması gereken önemli bir nokta, tüm yaşam için temel bir elementtir. Genellikle sülfat formunda alınır ve canlı organizmaların protein yapmak için ihtiyaç duyduğu iki temel amino asidi üretmek için kullanılır.
Mars'ta sülfatlar hakkında bir süredir bilgi sahibi olduğumuzdan, bu keşif bu alanda bize yeni bir şey söylemiyor. Zaten Mars'ta yaşam belirtisi de henüz bulmuş değiliz.
Ancak kimya, su ve geçmişte yaşanabilir koşullar gibi, canlı organizmaların faydalı bulabileceği parça parça kalıntılara rastlamaya devam ediyoruz.
Burada Dünya'da sıkışıp kaldığımız için, Mars'a erişimimiz oldukça sınırlı.
Curiosity'nin aletleri, Gediz Vadisi Kanalı'ndaki kükürtlü taşları analiz edip tanımlayabildi, ancak bu rotada taşın üzerinden geçip birini kırmamış olsaydı, kükürdü bulmamız biraz zaman alabilirdi.
Bir sonraki adım, Mars hakkında bildiklerimize dayanarak, kükürdün oraya nasıl geldiğini tam olarak anlamaya çalışmak olacak.
Bu biraz daha fazla çalışma gerektirecek ve muhtemelen Mars'ın jeolojik evriminin ayrıntılı bir şekilde modellenmesini içerecek.
Bu arada, Curiosity aynı konuda veri toplamaya devam edecek.
Gediz Vadisi Kanalı, Mars tarihi açısından zengin bir bölgedir; milyarlarca yıl önce üzerlerinden akan eski bir nehrin izlerini taşıyan kayalarla dolu eski bir su yoludur.
Curiosity, kayalardan birinde bir delik açarak kimyasal analiz için iç kısmından toz haline getirilmiş bir örnek aldı ve kanal boyunca daha derinlere doğru ilerlemeye devam ediyor, bir sonraki taşın ardında başka hangi sürprizlerin olabileceğini görmek için.
Kaynak:https://www.sciencealert.com/curiosity-cracked-open-a-rock-on-mars-and-found-a-big-surprise