Sirkadiyen ritimler ve insan - indirBak

indirBak  ›  TeknoHaber  ›  Bilim

 Sirkadiyen ritimler ve insan

Zaman her şeydir. Hem erken kalkanlar hem de gece kuşları için, iç saatinize kulak vermek başarı anahtarı olabilir.

Sınıftan mahkemeye ve daha öteye, insanlar zorlu görevlerde en iyi performansı gösterirlerken gün içindeki sirkadiyen ritimleriyle uyumlu bir zamanda.

insan

Sirkadiyen ritimler, bir kişinin gün boyunca fizyolojik ve zihinsel işlevini yönlendiren güçlü iç zaman tutuculardır. Bu sirkadiyen ritimlerde zirve zamanları bireyler arasında değişir.

Bazı insanlar, şahinler veya sabah kronotipleri olarak bilinir, erken zirve yapar ve kendilerini sabahları en iyi hissederler. Diğerleri, baykuşlar veya akşam kronotipleri olarak bilinenler, günün daha geç saatlerinde zirve yapar ve öğleden sonra veya akşam en iyi performanslarını sergilerler. Ve bazı insanlar ne sabah ne de akşam tercihleri gösterir ve tarafsız kronotipler olarak kabul edilirler.

Bir bilişsel fonksiyonları iyileştirmenin yollarını araştıran bir araştırmacı olarak, kronotipinizin zihinsel performansınızı etkileyip etkilemediğini inceledim. Gün içinde değişen veya sabit kalan zihinsel süreç türlerini anlamak, insanların görevlerini performanslarını en iyi optimize edecek şekilde planlamalarına yardımcı olabilir. Neden kronotipiniz önemlidir?

Kronotip, algılanan uyanıklık, tercih edilen uyanma ve yatma zamanları ve gün boyunca performansı değerlendiren basit bir anketle ölçülebilir. Anket olmadan bile, çoğu insan kendilerinin bir şahin, bir baykuş veya ikisi arasında bir yerde olduğunu hisseder.

Erken, alarm olmadan keskin hissederek mi uyanıyorsunuz? Dokuzdan önce zihinsel olarak bitkin ve pijama giymeye hazır mısınız? Öyleyse, muhtemelen bir sabah tipisiniz. Geç saatlere kadar uyuyor ve kendinizi geç saatlerde daha enerjik hissediyor musunuz? Öyleyse, muhtemelen bir akşam tipisisiniz.

İnsanlar, birçok zorlu zihinsel görevde - dikkat etme ve öğrenme, problemleri çözme ve karmaşık kararlar alma gibi - bu eylemleri kişisel sirkadiyen zirveleriyle senkronize ettiklerinde en iyi performans gösterirler. Bu, senkroni etkisi olarak bilinir. Bir hava trafik kontrolörü radarı tarıyor olabilir, bir CFO bir kazanç raporunu inceliyor olabilir veya bir lise öğrencisi kimya öğreniyor olabilir, senkroni, performansınızı ne kadar iyi etkileyebilir.

Senkroni etkilerine dair birçok kanıt, laboratuvar çalışmalarından gelmektedir ki bu çalışmalar hem şahinleri hem de baykuşları sabahın erken saatlerinde ve günün geç saatlerinde test eder. Güçlü kronotiplere sahip insanlar, zirve saatlerine göre off-peak zamanlarda daha uyanık ve daha dikkatli olma eğilimindedir. Bellekleri daha keskindir, liste hatırlama ve ilaç alımı gibi "yapılacaklar" görevlerini daha iyi hatırlama konusunda daha başarılıdırlar.

İnsanlar, optimal zamanlarında daha az zihinsel dalma eğilimindedir ve daha az dikkat dağılmıştır. Örneğin, yaptığım bir çalışma, katılımcılara üç zayıf ilişkili ipucu kelime verdi (örneğin "gemi", "dış" ve "sürünme"). Bu kelimelerle ilgili başka bir kelime bulmaları görevlendirildi (örneğin "uzay").

Ben ve ekibim, yanıltıcı kelimeleri ipuçlarıyla birlikte sunarak (örneğin "okyanus" için gemi, "iç" için dış ve "bebek" için sürünme), senkronize zamanlarda test edilenlerin yanıltıcı kelimeleri görmezden gelme konusunda daha iyi olduğunu bulduk.

Senkroni, ikna etme, akıl yürütme ve karar verme gibi üst düzey bilişsel fonksiyonları da etkiler. Tüketiciler üzerine yapılan çalışmalar, insanların zirve zamanlarında daha seçici, şüpheci ve analitik olduğunu göstermiştir. Görevlendirilen görevlere daha fazla zaman ve çaba harcarlar ve önemli bilgileri aramaya daha yatkındırlar. Sonuç olarak, insanlar daha iyi yatırım kararları alır, önyargılara daha az eğilimli olur ve dolandırıcılıkları daha iyi tespit ederler.

Off-peak zamanlarda insanların sorunları çözmeleri daha uzun sürer ve genellikle daha dikkatsiz ve zihinsel kısayollara daha fazla güvenirler, bu da onları gösterişli pazarlama düzenlemelerine karşı savunmasız bırakır. Hatta etik davranışlar, optimal olmayan zamanlarda tehlikeye girebilir, çünkü insanlar off-peak zamanlarında daha fazla hile yapma eğilimindedirler.

Sınıfta ve klinikte

Senkroni ile etkilenen temel zihinsel yetenekler - dikkat, bellek ve analitik düşünme gibi.

Bunları deneyebilirsiniz.

Health Connect (Beta)

Health Connect (Beta)

Android:sağlık, fitness ve denge uygulaması,Android'den Health Connect ile sağlık, fitness ve denge uygulamalarınız arasında gizlilik


Plank Workout

Plank Workout

Android:egzersiz uygulaması android için,Plank Workout 30 Days Plank Challenge Free;Bu uygulama, kilo vermenize, güçlenmenize ve


Tarih:2023-11-12 11:36:29  Hit:152 



Anti Deep Freeze

Anti Deep Freeze

deep freeze şifre bulucu
Waseor Coğrafya

Waseor Coğrafya

il bulma oyunu
Mp3 Download Manager (MDM)

Mp3 Download Manager (MDM)

internetten mp3 indirme programı
hashcat

hashcat

şifre kırıcı program
Flatcast

Flatcast

internetten radyo yayını yapma pr

Football Strike

android online futbol oyunu

Timbre

Kes, Birleştir, Dönüştür Mp3 S

Drum Set Music Games

android için davul çalma uygulama

Okey

Rummy benzeri okey oyunu

TubeDownload

hızlı video indirme

Coollector

Film Katalog programı

TMNT

ninja kaplumbağa mutant çılgınl

Notification History

android için bildirim uygulaması