Neden Göz Kırparız - indirBak

indirBak  ›  TeknoHaber  ›  Sağlık

 Neden Göz Kırparız

Düşünmeden her birkaç saniyede bir gerçekleşen bir eylem ? elbette, göz kamaştırıcı bir yarışmada yer almıyorsanız.


Gözlerinizde biriken yaşlar direnirken, nihayet göz kırpmaya karar verdiğinizde... Ah, tatlı rahatlama. Göz kapaklarınız bir anlığına kapanırken gözleriniz sıvıyla yıkanır.
Neden Göz Kırparız
Ancak göz kırpmanın gözü ıslatmanın ötesinde bir işe yaradığını da gösteren yeni bir çalışma var. Bu, göz kamaştırmak için yapılan son araştırmalardan biri olarak göz kırpmayı ne için yaptığımızı belirlemeye çalışan bir dizi araştırmanın bir parçası.

"Göz kırpmasının retinaya yapılan uyarımın gücünü artırdığını ve bu etkinin dış sahneye maruz kalma süresinde kaybedilen zamana rağmen görünürlüğü önemli ölçüde artırdığını gösteriyoruz," diyor Rochester Üniversitesi sinirbilimci Bin Yang ve meslektaşları yayınladıkları makalede.

Daha önce yapılan araştırmalar, göz kırpmasının dikkati yenilediğini, nesne tanıma konusunda yardımcı olduğunu ve görsel ve işitsel bilgilerin sürekli akışını işlemeye uygun parçalara böldüğünü öne sürdü.

Ancak, göz kırpmasıyla her seferinde kısa 300 milisaniyelik siyah kesintilerde görüşümüzü kaybederiz, hatta bunun olduğunu fark etmesek bile. Bir gözbebeği kapanırken nöronlara gelen görsel girişlere yanıt veren faaliyeti kesmesi beklenir, ancak belki de olumsuz bir şekilde değil.

Şaşırtıcı bir şekilde, 2016 yılında yapılan bir çalışma, göz kırpmasıyla nöral aktivitenin azaldığını ancak göz kırpmasını takiben hemen daha yüksek bir seviyeye yükseldiğini gösterdi, bu da görüşü artırdığı düşünüldü.

Bu bulguların ardından, Yang ve meslektaşları bu yeni çalışmada, ekrandaki değişen kontrastta görüntüler gören 12 kişide göz kırpmasının görüşü nasıl etkilediğini incelemek için yüksek çözünürlüklü göz takibi kullandılar.

Her iki göz de birlikte kırpıldığı için, her bir kişinin sadece bir gözü takip edildi ve katılımcıların görsel girişlerinin yoğunluğu da kaydedildi.

Katılımcıların ekrana odaklandığı dönemlere göre, araştırmacılar göz kırpmanın retinaya düşen ışığın yoğunluğunu değiştirerek görsel giriş sinyallerinin gücünü artırdığını buldular.

Bu görsel artış, katılımcılara ekrana bakmaları talimat edildiğinde ve refleks olarak göz kırptıklarında görüldü. Önceki araştırmalar sadece gerçek göz kırpmaların dikkati artırdığını, taklit edilenlerin değil, değişen bir ışıklılığın göz kırpmasını taklit ettiği durumlarda da görünürlüğün geçici olarak arttığını gösterdi.

"Genellikle görsel işlemeyi engelleyerek değil, göz kırpma duyarlılığı artırır," diyor Yang ve meslektaşları.

Dahası, araştırmacılar göz kırpmanın diğer göz hareketleri gibi görsel bilgiyi yeniden biçimlendirdiğini buldular; bu hareketler, görüşümüz olan bir videonun üzerine mekansal işaretçiler ve 'zaman damgaları' ekleyerek görünümü şekillendirir.

Göz kırpması nedeniyle uyanık olduğumuz sürenin yaklaşık %10'unu gözlerimizi kapalı geçirdiğimizi düşünürsek, en azından bunun iyi bir nedenle olduğunu bilmek rahatlatıcı."

Tarih:2024-04-12 18:37:22  Hit:98 



Waseor Coğrafya

Waseor Coğrafya

il bulma oyunu
Anti Deep Freeze

Anti Deep Freeze

deep freeze şifre bulucu
Mp3 Download Manager (MDM)

Mp3 Download Manager (MDM)

internetten mp3 indirme programı
hashcat

hashcat

şifre kırıcı program
Flatcast

Flatcast

internetten radyo yayını yapma pr

Timbre

Kes, Birleştir, Dönüştür Mp3 S

Drum Set Music Games

android için davul çalma uygulama

Okey

Rummy benzeri okey oyunu

TubeDownload

hızlı video indirme

Coollector

Film Katalog programı

TMNT

ninja kaplumbağa mutant çılgınl

Notification History

android için bildirim uygulaması

Pic Collage

android için fotoğraf kolajlama