Bilim adamları Dünyamızın 8 milyar yıl sonraki halini tahmin etti.
Gökbilimciler, 8 milyar yıl sonra gezegenimizin nasıl bir görünüm alabileceğine dair önemli ipuçları sunan uzak bir gezegen keşfetti. KMT-2020-BLG-0414 olarak adlandırılan bu gezegen, Dünya'dan 4000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve beyaz bir cücenin etrafında dönen kayalık bir dünya. Güneşimizin de yaklaşık 5 milyar yıl sonra bir beyaz cüceye dönüşeceği öngörülüyor.
Bunun öncesinde, Güneş, dışa doğru genişleyerek kırmızı bir deve dönüşecek. Bu süreçte, Merkür, Venüs ve muhtemelen Dünya ve Mars gibi iç gezegenlerin de yok olma riski bulunuyor. Eğer Dünya bu süreçten sağ kurtulursa, sonunda KMT-2020-BLG-0414'e benzer bir hale gelebilir ve sönmekte olan kozmik fırının kalıntılarından uzaklaşabilir.
Araştırmacılar, 26 Eylül'de Nature Astronomy dergisinde yayımladıkları çalışmada, Dünya'nın kırmızı dev Güneş tarafından yutulup yutulamayacağı konusunda kesin bir görüş birliğine varamadıklarını belirtti. Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nden baş yazar Keming Zhang, "Dünya, yalnızca yaklaşık bir milyar yıl daha yaşanabilir olacak ve bu süre zarfında okyanusların, kırmızı devin etkisiyle buharlaşması riskiyle karşı karşıya kalacağız" diye ekledi.
Yıldızlar, yaşamları boyunca hidrojeni helyuma dönüştürerek enerji üretirler. Ancak hidrojen yakıtları tükendiğinde helyumu eritmeye başlarlar, bu da yıldızın boyutunun yüzlerce, hatta binlerce kat artmasına neden olur. Bu aşamada, kırmızı dev aşamasına geçtiklerinde, yakınındaki gezegenleri yutma riski taşırlar.
KMT-2020-BLG-0414 sistemi, galaksimizin merkezine yakın bir bölgede yer alıyor. Bu gezegen sistemi, 2020 yılında, 25.000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın ışığının önüne geçmesiyle keşfedildi. Kütleçekim, uzaktaki yıldızın ışığını çarpıtarak bu gezegenin tespit edilmesine yardımcı oldu.